יומיים בבלגרד, 2024
תאריך הטיול 27.10.2024, משך הטיול 2 ימים, אופי הטיול זוגי

כפי שתואר ברשומה הקודמת, בעקבות ביטול טיסה - תכנון של שהות בת עשרה ימים במונטנגרו, הפכה לשישה ימים במונטנגרו, ועוד יומיים בסרביה. כאן אספר על השהות הקצרה בבלגרד, סרביה.
ביקרתי בבלגרד לפני שמונה שנים. מהביקור הזה אני זוכר את העיר כעיר מאוד "מחוספסת". הכל היה די מוזנח. חזיתות הבתים היו מכוסות פיח, והכל הרגיש די "דל".
בביקור הזה, הרושם השתנה.
מעט על בלגרד
בלגרד היא עיר הבירה של סרביה. בעבר הייתה עיר הבירה של יוגוסלביה כולה. בעיר מתגוררים 1.2 מיליון תושבים.
העיר היא עיר "גדולה". אפשר להרגיש שבעבר הייתה עיר הבירה של מעיין "מיני אימפריה". הרחובות גדולים ורחבים, ויש כיכרות עם בניינים בעלי נראות "גרנדיוזית". לצד זה, אפשר גם להרגיש שבעבר הייתה עיר הבירה של ישות סוציאליסטית. עדיין יש שאריות בסגנון "סובייטי" (גם אם יוגוסלביה לא היתה חלק מבריה"מ) כגון קרונות הטראם מהעידן הסוציאליסטי. קורונת רכבת אלו הם פחות או יותר קופסאות מתכת חלודים, עם גלגלים. לצידם, גם קרונות חדשים ונוחים.
העיר נמצאת בנקודת ההצטלבות של שני נהרות: נהר הסאווה (Sava) ונהר הדנובה.
שמה של העיר בשפה הסרבית הוא "באוגרד" (Beograd).
ההגעה לבלגרד
אוטובוס לילה
הגענו לבלגרד באוטובוס לילה מקוטור (מונטנגרו).
הנסיעה הייתה בת 11 שעות. היא יצאה בסביבות שמונה בערב מהתחנה המרכזית של קוטור, והייתה מיועדת להגיע בשבע בבוקר לתחנת "בלגרד החדשה" (Novi Beograd) בבלגרד. בפועל יצא שהגענו בשש בבוקר, מכיוון שבאותו הלילה בדיוק היה המעבר לשעון חורף.
בחרנו במפעילה "BlueLine", שהיתה האפשרות היקרה והמומלצת ביותר. עלות הנסיעה הייתה בערך 50 אירו לאדם.
המושבים באוטובוס היו מרווחים ונוחים מאוד, עם הרבה מקום לרגליים, ועם אפשרות להטות אותם במידה ניכרת לאחור (בערך חצי-שכיבה).
במהלך הנסיעה היו מספר עצירות - בחלק הראשון של הנסיעה בתחנות מרכזיות בתוך מונטנגרו, בחלק האחרון שלה בתחנת דלק בסרביה. בסביבות השעה 1 בלילה עברנו את הגבול לסרביה.
הצלחנו לנמנם חלק גדול מהנסיעה. בסך הכול - חוויה סבירה.

הגעה למלון
נסענו מתחנת "נובי בלגרד" למלון באמצעות הרכבת הקלה (טארם) של בלגרד.
הגענו למלון מוקדם מאוד, מה שהיה די מבאס. החדר לא היה מוכן, ולכן השארנו את הדברים והלכנו לאכול ארוחת בוקר. המטרה הייתה להעביר את הזמן עד לשעה 11, בה התחיל הסיור הרגלי. זה היה לא קל, אבל הזמן בסוף עבר.
מה עשינו ביומיים בבלגרד
סיור רגלי
כרגיל, לקחנו את הסיור הרגלי (Free Walking Tour) של בלגרד.
הסיור היה בינוני למדי. המדריך היה בקיא בצורה מרשימה בהיסטוריה של בלגרד וסרביה בפרט, ושל אירופה בכלל. העיר מעניינת והמסלול נחמד. המדריך עצמו היה מעט יבש.
בסך הכל, החוויה כן היתה טובה ומומלצת.
מסעדה סרבית מסורתית באזור סקדרליה - Skadarlija
לאחר הסיור, הלכנו לאכול באזור סקדרליה (Skadarlija), רחוב הבנוי בסגנון בוהמי-ישן. זהו אזור בתוך העיר הישנה של בלגרד (Stari Grad), ובו מספר רב של מסעדות מסורתיות. בחלקן קיימת להקה בסגנון בלקני מסורתי שמנגנת לסועדים במסעדה.
הרחוב הראשי בו הוא רחוב סקדרסקה (Skadarska). הביקור ברחוב מומלץ גם אם מתכוונים לאכול במסעדה וגם אם מתכוונים רק ללכת בו.
בחרנו לאכול במסעדה Beogradska Mehana, בה לא היתה להקת נגנים, ונראתה פחות מוגזמת מבחינה כמה שהיא מנסה להיות "מסורתית". האוכל היה מוצלח, טעים ופשוט. השירות, יעיל. זו מסעדה מסורתית ולא מדובר בחווית "מישלן".
הליכה על הטיילת של "Belgrade Waterfront" והקניון "Galerija"

פרויקט "Belgrade WaterFront" הוא פרויקט שהחל ב־2014 - אך החלקים הקיימים בו החלו להגיע לשלבי הסיום בשנים האחרונות. בניית הבניין הראשי בפרויקט, "מגדל בלגרד" הסתיימה בשנת 2023, ותאריך הפתיחה שלו היה ה־15.10.2024, זמן קצר לפני הביקור שלנו.
כחלק מהפרויקט נבנתה טיילת חדש ומטופחת על גדות נהר הסאווה (Sava). הטיילת מובילה אל "המגדל של בלגרד", מתחתיו קניון עצום ויוקרתי בשם "גלריה" (Galerija). לצד הטיילת בנייני מגורים או משרדים שבניית חלקם הושלמה, וחלקה עדיין בתהליך.
עשינו הליכה על הטיילת החדשה, עד שהגענו למגדל ולקניון. עשינו סיבוב קצר בקניון ה Galerija. התרשמנו מהיוקרה והפאר.
חזרנו לאחר סיבוב קצר.
הביקור בטיילת ובקניון מומלצים בעיקר למי שמבקר בעיר מספר ימים, ומיצה את האתרים ה"קלאסיים" של בלגרד, כמו העיר הישנה, המצודה, וכן הלאה.
טיול יום לעיר נובי סאד - Novi Sad
ביום השני החלטנו לנסוע לנובי סאד.
נובי סאד נמצאת 80 ק"מ צפונה מבלגרד, בעבר הצפוני של נהר הדנובה. נובי סאד נמצאת בחבל־ארץ שהוא חלק ממרכז אירופה ולא מהבלקן. בעיר נולד יוסף (טומי) לפיד. בעבר נשלטה על ידי האימפריה האוסטרו-הונגרית, והייתה בה קהילה יהודית בעלת השתייכות ליהדות הונגריה.
הגענו לנובי סאד בקו הרכבת המהירה. הרכבת מגיעה בחצי שעה עד לנובי סאד. הקרונות נוחים במיוחד.
בנובי סאד התחלנו בהליכה מתחנת הרכבת עד לבית הכנסת של נובי סאד (Novosadska sinagoga), שנמצא במרכז העיר, קרוב לעיר הישנה. ביקרנו בתוך בית הכנסת והתרשמנו מהמבנה. הסגנון הנאולוגי ניכר.


המשכנו בסיבוב במרכז העיר הישנה, בה עצרנו לקפה וגלידה. העיר הישנה מטופחת ויפה ונחמד לעשות בה סיבוב.
לאחר מכן המשכנו ללכת, דרך הפארק החביב "פארק הדנובה" (Danube Park), ועל גבי קשר שחצה את נהר הדנובה, עד למצודת פטרווראדין (Petrovaradin Fortress). אם כבר מגיעים לנובי סאד, אז בהחלט כדאי לבקר במצודה; אך האמת היא - היא לא מעניינת במיוחד.
מבחינתי הביקור בנובי סאד היה כדאי מכיוון שהיה מעניין לראות עוד עיר בסרביה, ולחוות את השילוב המעניין בין אופי יותר "סרבי" לבין סגנון "אירופאי".
לסיום, אכלנו ארוחת ערב במסעדה חביבה (Čika Pero) בקרבת תחנת הרכבת. המחירים בנובי סאד נוחים יותר מבבלגרד, כך שאם זה מסתדר, כדאי לאכול שם.
חזרנו ברכבת הפרברית (זמן הנסיעה - 50 דקות) לבלגרד.

סיום הטיול בבלגרד
עזבנו את המלון בסביבות 4 בבוקר ולקחנו מונית לשדה התעופה, כדי לקחת טיסת וויז אייר ללרנקה. מחיר המונית היה בערך 30 אירו (למרות שבמלון אמרו שזה יהיה 35).
בסך הכל נשארנו עם טעם של עוד.
סיכום - ביקור קצר בבלגרד
הרושם מהביקור בקצר בבלגרד היה חיובי מאוד. פני העיר השתנו במידה די ניכרת מפעם. העיר די מטופחת ודי נעימה, יחסית. תחנת האוטובוס והרכבת המרכזית החדשה מודרנית ומתוחזקת.
בעיר אין הרבה מאוד "אטרקציות" אבל זו עיר גדולה ומכובדת, שנעים להסתובב בה, נעים לאכול בה במסעדות במחירים הגונים, ויש בה הרבה חיים. חיי לילה פעילים מאוד.
אוטובוס הלילה היה חוויה נעימה ומפתיעה לטובה, גם אם היו בה קשיים.
ההתניידות בעיר נוחה. התחבורה הציבורית (טראם, אוטובוסים, ומוניות) יעילה וזולה.
המקומיים מאירים פנים לישראלים. יש יחס חיובי מאוד, והם שמחים לקבל מבקרים לארצם, ולהפגין גאווה בעיר שלהם.
כדאי לבדוק.