וליקו טרנובו ו-ורנה, בולגריה
תאריך הטיול 30.05.2025, משך הטיול 5 ימים, אופי הטיול זוגי

בחודש מאי 2025 ביקרתי פעמיים בבולגריה. הפעם הראשונה הייתה טיול בן חמישה לילות עם חברים, בסופיה. הפעם השניה, בשבועות, הייתה טיול בן חמישה לילות, עם בת הזוג, במזרח בולגריה. כאן אתמקד בטיול השני, בו היינו בורנה (Varna) ובווליקו טרנובו (Veliko Tarnovo). לפני הביקור הזה, ביקרתי כבר שלוש פעמים בבולגריה - כל הפעמים בסופיה.
התכנון המקורי עבור חג השבועות ב 2025 היה טיסה לוינה. הטיסה בוטלה על ידי Ryanair. הגענו למצב בו לא נשארו יותר מדי אפשרויות טובות עבור ניצול מיטבי של חופשת החג, וכך הגענו לטיסה לורנה, שהיתה פחות או יותר האפשרויות היחידה לטוס בחג במחיר נוח (וגם הוא לא היה נמוך במיוחד).
היה לי חשש קל מורנה, בגלל שחשבתי שכל העיר וכל הטיול יהיו באווירה של "Sunny Beach" וכדומה - רק חופים וכל הנלווה לכך - אוכלוסיה בהתאם, מסעדות שהן מלכודת תיירים על החוף, וכן הלאה.
על כן, חיפשתי מקום נוסף לנסוע אליו. החלטתי על העיר הקטנה וליקו טרנובו (Veliko Tarnovo), שנמצאת כשעתיים וחצי - שלוש שעות נסיעה מורנה. ההחלטה היתה טובה מאוד, והוסיפה הרבה לטיול. גם ורנה עצמה, באזורי החוף של העיר עצמה ולא רצועות החוף הייעודיות מצפונה (גולדן סנדס) התבררה כלא רעה בכלל.
וליקו טרנובו - Veliko Tarnovo
וליקו טרנובו היא עיר קטנה, בת כ־70,000 תושבים. במאות ה־13 וה־14 העיר היתה בירת האימפריה הבולגרית השניה, ומכך נובעת חשיבותה עד יום זה.
העיר נמצאת בצפון-מרכז בולגריה, כך שאפשר להגיע אליה הן ממזרח בולגריה (ורנה, בורגס), הן ממערב בולגריה (סופיה), והן מרומניה (שעתיים נסיעה מבוקרשט). כמו כן, יכולה להוות נקודת עצירה טובה למי שנוסע מהמזרח למערב, או ההיפך.
העיר נמצאת בלב אזור יחסית הררי וירוק, וחלקה העתיק בנוי על מרגלות של גבעה\הר. היה משהו באווירה של העיר שטיפה הזכיר לי אווירה במקומות קטנים בדרום-מזרח אסיה או סרי לנקה - עיר יחסית "פשוטה" עם גבעות מלאות עצים מסביבה. לי זה התאים מאוד בתקופה הזו.
לדעתי העיר היא סוג של "פנינה נסתרת", ותתאים הן עבור מטיילים יותר מבוגרים, והן עבור תרמילאים.

ההגעה לוליקו טרנובו
הגענו לוליקו טרנובו באמצעות רכב שכור, ישירות משדה התעופה של ורנה.
את הרכב שכרנו מחברת השכירויות הבולגרית "Top Rent A Car". החוויה של שכירת רכב מהחברה היתה מצויינת. מדובר על חברה רצינית ומקצועית. לקחנו את רמת הביטוח הגבוהה ביותר, והכל עבר בשלום, בלי שום בעיות.
בחציה הראשון של הדרך, נסענו באוטוסטרדה החדשה והמדהימה (מהירות מותרת של 140 קמ"ש) שבולגריה בנתה - למיטב הבנתי, עם עזרה כספית של האיחוד האירופי. לאחר מכן, נסענו בכבישים קטנים יותר. הדרך הייתה יפה מאוד, עם נוף ירוק לכל אורכה. לאחר שלוש שעות הגענו לוליקו טרנובו.
אפשרויות אחרות להגעה לעיר הן באמצעות רכבת או אוטובוס, כאשר זמן הנסיעה הוא בערך 3 או 3 וחצי שעות.
עלויות החניה בעיר עצמה נמוכות מאוד ביחס לעלויות בישראל.
בוליקו טרנובו עצמה ישנה רשת תחבורה ציבורית של אוטובוסים. לא השתמשנו בהם, והלכנו תמיד למרכז העיר (או נסענו ברכב).
מה עשינו בוליקו טרנובו?
יום ראשון: סיבוב בעיר
בערב הראשון, לאחר התמקמות בדירה, הסתובבנו בעיר.
במהלך ההליכה, הגענו למלון "Grand Hotel Veliko Tarnovo", ולגשר סטמבולוב הסמוך (Stambolov Bridge). חצינו את הגשר והגענו למעיין "חצי אי" במרכז העיר. באזור הזה, שמוקף בנהר מכל צידיו, ישנה גלרית האמנות "בוריס דנב" (Boris Denev Art Gallery) ופסל ההוקרה "Monument to the Assen Dynasty". הפסל ענק ומרשים, ומעבר לו נשקף נוף העיר העתיקה, הבנוי על צלע ההר. עלינו בחזרה אל העיר הישנה, ולאחר מכן סיימנו את היום.
בסיבוב הראשוני בעיר הרגשנו שהעיר מעט "מיושנת". זה בהחלט "מזרח אירופה". הרבה אנשים מעשנים, והמסעדות הן, בגדול, פחות "מודרניות" ממה שאנחנו רגילים אליו. בהתאם, הכל גם הרבה, הרבה, יותר רגוע.
העיר מוקפת ביערות ירוקים, כולל נקודת גישה למסלול הליכה ביער ממש ממרכז העיר. השילוב של הנוף הירוק יחד עם האווירה של "הילוך נמוך" בעיר, גרמו לי לרצות להישאר בה יותר משני הלילות המתוכננים, ולכן הארכנו את השהות לשלושה לילות. ההחלטה, מבחינתי, הייתה נכונה.

יום שני: סיור רגלי בעיר (Free Walking Tours), ביקור בעיירה Arbanasi, וצפיה במופע האור-קולי על מבצר צארווץ (Tsarevets Fortress)
בבוקר היום השני הלכנו לסיור הרגלי החופשי של וליקו טרנובו - Free Veliko Tarnovo Walking Tours. הסיור היה מקיף מאוד, וארך שעתיים וחצי. הסיור עצמו מוצלח מאוד, אך המדריך היה בינוני למדי. עם זאת, החוויה היתה טובה, ולדעתי מומלצת מאוד.
הסיור מתקיים מדי יום בשעות הבוקר. קישור לעמוד הבית של המארגנים, כאן.
בתום הסיור, ברחוב גורקו, הלכנו לאכול במסעדה בסגנון בולגרי - מסעדת-מסבאת גורקו - Gurko Tavern restaurant. במסעדה יש ישיבה עם נוף מדהים. האוכל טוב, במחירים נוחים. ישנה מסעדה מומלצת נוספת (Mehana Tihiyat kut) בכניסה לרחוב גורקו - אותה לא ניסינו. נקודת העניין בגוגל מפות.

בשעות אחר הצהריים נסענו ברכב לעיירה הסמוכה Arbanasi. משך הנסיעה הוא כעשר דקות. בכפר מספר כנסיות מימי הביניים, וכן מנזר. במלוא הכנות, הכפר היה די משעמם. הנוף ממנו היה מרהיב, אבל לא היה בו שום דבר מיוחד מעבר.
מדי יום בסביבות השעה 21:00 עד 22:00 בלילה (יש לבדוק את לוח הזמנים כאן) מתחיל מופע אור-קולי בתוך מבצר צארווץ. על המבצר - בפרק הבא. על המופע ניתן לצפות מוליקו טרנובו. ישנה אפשרות לצפות במופע מתוך מרכז מבקרים "מסודר", או פשוט סתם לעמוד ברחבת הקתדרלה שמשקיפה על המבצר ולהסתכל עליו משם.
בשעות הערב הגענו לאזור קתדרלת Rozhdestvo Bogorodichno, ממנה צפינו על המופע. המופע התחיל קצת לאחר הזמן בו היה אמור להתחיל, והיה חביב. לאחר 10 עד 15 דקות מיצינו את הקטע. כך או כך, מדובר בחוויה נחמדה (וחינמית) בשביל להעביר ערב בעיר.

יום שלישי: סיור במבצר צארווץ (Tsarevets Fortress) וטיול יום לעיירה טריאוונה (Tryavna)
מבצר צארווץ נמצא על פסגת גבעה הסמוכה לעיר. מתחם המבצר היווה בעצם את העיר במהלך ימי הביניים, בתקופת האימפריה הבולגרית השניה. המבצר נחרב במהלך מספר רעידות אדמה, ושופץ במהלך המאה ה־20.
בבוקר היום השלישי הלכנו לסיור במבצר. בראש המצבר נמצא מבנה של כנסייה, שנקראת כנסיית ההתרוממות - Ascension Cathedral. עשינו סביב בכנסיה וברחבי המבצר. המקום לא מרשים או מעניין באופן מיוחד, אך בסך הכל מדובר בחוויה נחמדה, עם נופים מרשימים.

בשעות הצהריים המשכנו לטיול של חצי יום בעיירה טריאוונה.
טריאוונה היא עיירה שידועה בבתי העץ הבולגריים המסורתיים שבה, מהמאה ה 19. העיר מלאה בבתים מסורתיים, שמורים היטב, ורחובות אבן ישנים.
לטריאוונה הגענו באמצעות הרכב השכור, בנסיעה שארכה בערך שעה. הנסיעה די נינוחה ורוב הדרכים מרגישות בטוחות. חלק קטן מהדרך מהווה דרכים מפותלות וצרות.
בעיר אכלנו ארוחת צהריים במסעדה מסורתית, שהיתה מוצלחת למדי. לאחר מכן עשינו סיבוב במרכז העיר וראינו את נקודת העניין כגון מגדל השעון הישן, הכנסיה הישנה, ועוד. את הביקור בעיר "קינחנו" בקפה "טורקי" מסורתי (בישול בחול) בבית קפה בעיר.
הביקור בעיר היה מעניין. מומלץ אם יש לכם זמן.
בערב נהננו מסיבוב אחרון בוליקו טרנובו, ובכך סיימנו את הטיול בעיר. בבוקר למחרת יצאנו לורנה עם הרכב.

נקודות עניין נוספות בוליקו טרנובו
רחוב (הגנרל) גורקו - "General Gurko Street". רחוב הקרוי על שמו של גנרל רוסי שעזר לשחרר את בולגריה משלטון עות'מני. הרחוב הוא מהאזורים היפים ביותר בוליקו טרנובו. יש בו נוף מדהים על הנהר, בתים ישנים ששומרו, ומסעדות טובות.
מונומנט הזיכרון לשושלת האסאנית - Monument to the Assen Dynasty. פסל מרשים במרכז וליקו טרנובו. הפסל עצמו לאו דווקא מעניין כפי שהאזור בו הוא נמצא מעניין. נקודת העניין בגוגל מפות.
נקודת התצפית "Skywalk EASA". נקודת תצפית שנבנתה על ידי סטודנטים\בוגרים של האוניברסיטה של וליקו טרנובו לכבוד מועמדות העיר בתחרות "בירת התרבות של אירופה". נקודת התצפית מספקת נוף מרהיב על האזור. נקודת העניין בגוגל מפות.

- "בית הקוף" (Monkey House). בית שנבנה על ידי אדריכל שתכנן מבנים בולטים רבים בוליקו טרנובו. בחזיתו פסל שאמור להיות בדמות האישה שהייתה בעלת הבית שהזמינה את העבודה - אך למעשה נראה כמו קוף. נקודת הציון בגוגל מפות. ישנו פסל נוסף תואם ברחבת "מוזיאון התחיה".

וליקו טרנובו - סיכום
וליקו טרנובו מבחינתי היוותה "פנינה נסתרת" (hidden gem). זה מקום מיוחד, ירוק, מעניין, שונה - וגם מעט "לא מלוטש".
אני חושב שזה יעד שמתאים במיוחד כחלק מטיול יותר ארוך, כמו טיול לאורך בולגריה, טיול לאורך הבלקן או אירופה, וכן הלאה.
שלושת הלילות בהן שהינו בעיר היו פרק זמן ראוי ומתאים. אפשר גם להסתפק בשני לילות.
ורנה
ורנה היא העיר השלישית בגודלה בבולגריה, והעיר הגדולה ביותר בבולגריה לשפת הים השחור.
בשל חופיה שלאורך הים השחור, העיר היא יעד תיירותי משמעותי. בחלקה הצפוני של העיר נמצא החוף התיירותי הבולט "גולדן סאנדס" - Golden Sands ("חולות מוזהבים").

ההגעה לורנה
הגענו לורנה עם הרכב השכור, לאחר שנסענו איתו לוליקו טרנובו. את הרכב החזרנו בחניון במרכז העיר. החלטתי שבורנה אין טעם להיות עם רכב שכור, בטח שלא לשהות בת שני לילות - והחלטה זו היתה כנראה נכונה.
בעיר רשת אוטובוסים בעלת כיסוי ותדירות סבירים ביותר. לקנות כרטיסים לאוטובוס יכול להיות אתגר. את הכרטיס קונים ממכונה בתוך האוטובוס עצמו, שלא תמיד עובדת.
מה עשינו בורנה?
היינו בורנה רק יומיים. לכן אסכם בקצרה.
סיבוב במרכז העיר, ו"פארק הים" (Sea Garden Varna)
מרכז העיר של ורנה יפה ומתוחזק היטב, גם אם לא מפואר או מרשים באופן מיוחד. השדרות הרחבות נעימות להליכה.
משדרה מרכזית בעיר ניתן להגיע עד לכניסה הראשית לפארק של ורנה. הפארק מאפשר לברוח קצת מהחום ומהשמש, ובהחלט כדאי לעשות בו סיבוב. בשעות הערב פועלים בו דוכני אוכל ושתיה, פעילויות, ועוד.

רצועת חוף הים והטיילת של ורנה
בורנה טיילת ארוכה מאוד. בחלקים מסוימים מהטיילת חופי רחצה הפתוחים לקהל הרחב, ובחלקים מסוימים שלה חופי רחצה פרטיים.
אנחנו מצאנו את חלקה הצפוני של הטיילת, ואת החופים הצפוניים יותר, כאזור הנעים והנחמד יותר בה.

חוף "גולדן סאנדס" - Golden Sands
גולדן סאנדס זו עיירה, או חוף, בהן בתי מלון רבים, מסעדות, וכן הלאה. סוג של "אילת" שכזה. במקום חופים יפים ומתוחזקים.
לחוף הגענו בנסיעת אוטובוס בת 40 דקות.
אני מצאתי את המקום כפחות נחמד. הוא די "מלאכותי", והמסעדות בחלקן הן "מלכודות תיירים". אם אתם בורנה עצמה, ומעוניינים ללכת לחוף, לדעתי עדיף להשאר בעיר עצמה.
נקודות עניין נוספות
המרחצאות הרומיות בורנה. אתר של עתיקות\קומפלקס רומי עתיק, בו היו גם מרחצאות. בין אתרי העתיקות הפחות מרשימים ומתוחזקים בהם הייתי. די בזבוז זמן. נחמד אם ממש משעמם.
פסל הדרקונים של ורנה (Dragons in Love). פסל יפה בחוף הדרומי של ורנה. נחמד אם עובדים ליד. נקודת הציון בגוגל מפות.
אנדרטת הידידות של בולגריה והעולם הסובייטי (Monument of the Bulgarian-Soviet Friendship). פסל עצום ומאוד "סובייטי". נמצא בפאתי העיר, בנסיעה של 10 - 15 דקות באוטובוס מהמרכז. לא מתוחזק יותר מדי. נקודת הציון בגוגל מפות.

- הקניון הגדול - Grand Mall. קניון לא רע בכלל, במרחק של נסיעה יחסית קצרה (15 דקות) באוטובוס. מבחר די טוב של חנויות. מחירים די טובים.
מסעדות ובתי קפה בורנה
האפי - Happy Grill & Bar
בדומה לסופיה, גם בורנה ישנם סניפים של רשת המסעדות הבולגרית "האפי". גם כאן, מדובר באפשרויות סבירה, ובמחירים טובים. האוכל לא רע, האווירה נחמדה - בגדר "ללכת על בטוח".
Ramen Station
מסעדת ראמן \ אוכל אסיאתי. הראמן היה מוצלח מאוד.
המחירים נוחים מאוד (אבל לא נמוכים ביחס לבולגריה).
קישור לנקודת העניין של המקום בגוגל מפות.

ורנה - סיכום
ורנה עלתה על הציפיות שלי. ציפיתי לעיר שהיא סוג של "אילת". למעשה, היא מציעה גם אווירה עירונית, לצד חיי החוף והים שבה. למי שרוצה שילוב של העולמות, זה יכול להיות יעד ראוי.
העיר נחמדה, עם אוכל טוב, אפשרות לקניות - ומעניינת במידה סבירה. עבור שהות של מעבר לשני לילות בעיר, הייתי ממליץ על ביצוע טיולי יום, שכן בעיר עצמה אין הרבה אתרים מעניינים.
