מה עשינו בסוף שבוע ארוך ברומא, ואיך להתכונן לטיול ברומא?
תאריך הטיול 14.02.2024, משך הטיול 4 ימים, אופי הטיול זוגי

בשנים האחרונות, לאחר משבר הקורונה, המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, ובעקבות מלחמת חרבות ברזל - חופשות חזרו להיות סיפור יקר למדי. זה נובע הן ממחירי הטיסה הגבוהים, והן מעלויות השהיה (לינה, אוכל, אטרקציות), שבהחלט עלו, לרוחב כל אירופה.
ברבעון הראשון של 2025 טיסות החסך (Low Cost) חזרו לנתב"ג, ובחודש פברואר, עלויות השהיה הן נמוכות יחסית. החלטנו לנצל זאת עבור סוף שבוע ארוך ברומא.
הייתה לי התלבטות בין רומא לבין מילאנו, אל שתיהן וויז אייר טסים מדי יום. ממילאנו, בה הייתי כבר מספר פעמים רב, אפשר לנסוע למקומות רבים בהם רציתי לשהות בחופשה, כמו בולוניה. מצד שני, לא הייתי ברומא סוג של אף פעם (יום אחד במסגרת טיול מאורגן בגיל 15 לא ממש נחשב), ורומא זה מקום שסוג של "חובה" לראות. חשבתי שרומא היא עוד יעד שהוא אולי "אובר-רייטד", ומעט חששתי. עם זאת, העדפתי לטוס למקום חדש - ולכן בחרנו ברומא.
הבחירה התגלתה כנכונה, ולאחר הטיול הבנתי שהעיר היא, מבחינתי, בין היעדים הטובים ביותר שהייתי בהם.

מעט רקע על רומא
לספר על רומא וההיסטוריה שלה - זה משהו שהוא מחוץ לתכולת רשומה שכזו. ההיסטוריה היא עשירה ומורכבת עד רמת אין-סוף, וכמות הפרטים שאפשר לספר עליהם היא עצומה.
על קצה המזלג - רומא היא עיר הבירה של איטליה, בירת מחוז לאציו, העיר הגדולה באיטליה, ובין הערים הגדולות באיחוד האירופי ובאירופה. העיר היא בעלת היסטוריה של כ־2,800 שנים. בעיר נולדה הישות המדינית של רומא העתיקה, החל מעיר מדינה - ועד לאימפריה שכולנו מכירים.
בתוך רומא, כמובן, נמצאת עיר־המדינה העצמאית, קריית הוותיקן- מקום מושבו של האפיפיור ומרכז הנצרות הקתולית.
את העיר חוצה נהר הטיבר (Tevere).

העיר קשורה להיסטוריה היהודית באופן משמעותי. קיימת בה נוכחות יהודית כ־2,200 שנים, מאז הגיעו אליה שליחים מהממלכה החשמונאית. עשרות אלפי יהודים הוגלו אליה מהפרובינקיה של יהודה, לאחר הניצחון הרומאי. מנהיג המרד (או אחד מהמנהיגים), שמעון בר גיורא, נאסר על ידי הרומאים, והוצא להורג ברומא.
ניצחון הרומאים, הרס בית המקדש, וחורבן ירושלים - שינה את היהדות, והוביל ליהדות הרבנית, שאנו מכירים כיום.
כמה זמן צריך בשביל לטייל ברומא?
בשביל לראות כל מה שיש לרומא להציע צריך זמן, הרבה זמן. יתכן שאפילו מספר שבועות.
כמות האתרים התיירותיים שיש ברומא היא יוצאת דופן. ישנה אטרקציה תיירותית או היסטורית פחות או יותר בכל פינה בעיר. כפי שמדריך הטיולים שהוביל את הסיור שלקחנו אמר "בכל פעם שתוקעים מעדר באדמה ברומא - מוצאים משהו". אתרים שבערים אחרות היו נחשבים לאתרים משמעותיים - שכל התיירות בעיר היתה סובבת סביבם, והיו מהווים אבן שואבת משמעותית אליה - יכולים להיות ברומא אתר שולי, ואפילו כזה שבקושי נמצא "על המפה".
לאור זאת, צריך בעצם להסתפק בכמה ימים שיש, ולעשות מה שאפשר בזמן זה.
אנחנו הספקנו לראות את מרכז העיר באופן גס, את אזור הפורום והקולוסיאום, וגם את הותיקן ומוזיאון הוותיקן - במהלך שלושה וחצי ימים (ארבעה לילות) - אבל זו היתה משימה שדרשה הרבה הליכה ושעות רבות על הרגליים.
עבור ביקור של מספר ימים בודדים בעיר, יהיה כדאי להחליט מה רוצים לראות, ולהתמקד בזה. לא תהיה לכם אפשרות לראות את "הכול", גם אם תהיו כל היום על הרגליים.
ועניין ההליכה הוא עניין נוסף שכדאי לתת עליו את הדעת, בהיבט זה. ביקור במוזיאון הותיקן, לדוגמה, דורש שעות רבות על הרגליים, והליכה רבה. גם בעיר עצמה ההליכה היא יחסית קשה. זה לא עניין שקיים רק ברומא. לדוגמה, גם טיול בפריז ובמוזיאונים שלה יכול להיות לא קל מבחינה זו. אבל ברומא זה כן בא לידי ביטוי באופן משמעותי מאוד.

איזה אופי יש לטיול ברומא?
כאמור, מי שירצה לטייל ברומא "היטב" ולראות "הכול" (או הרבה), ידרש להליכה רבה. רומא זו עיר שהולכים בה. מרכז העיר מאוד צפוף, ותחנות הרכבת התחתית בעלות פריסה גסה מאוד. האוטובוסים כן מגיעים כמעט לכל מקום, אבל הם איטיים.
כמו שאמרתי, רומא היא עיר עתירה ב"אטרקציות תיירותיות". מי שטס לחו"ל בשביל לראות ו־"לעשות" דברים, יכול להעביר מה מספר טיולים בסגנון זה.
לצד זאת, רומא היא עיר נפלאה שתהיה מקום מעולה גם למי שטס לחו"ל סתם בשביל "להסתובב" ולהנות ממסעדות וברים. בעיר יש פחות או יותר אינסוף של מסעדות ושל ברים - וכמעט כולם טובים.
לסיכום, רומא היא יעד מעולה גם למי שרוצה להנות מאטרקציות תיירותיות, גם למי שרוצה סתם להסתובב ולהנות, וגם למי שרוצה לשלב.
תחבורה ציבורית ברומא
לרומא ישנה רכבת תחתית. כאמור, רשת הרכבת התחתית היא בעלת פריסה יחסית גסה. עובדה זו הובילה לכך שאנחנו בעצם לא השתמשנו בה, ולו לא פעם אחת.

האוטובוסים ברומא מגיעים לכל מקום בעיר, והתדירות שלהם לא רעה בכלל. עם זאת, בדומה לסגנון הישראלי, ברומא יש עשרות קווים עם מסלולים מפותלים למדי. לכן, ייתכן שבשביל להגיע מהמלון אל איזשהי אטרקציה, תדרשו לקחת קו שיעבור בעשרות תחנות בדרך. כך, ייתכן שהנסיעה תארך זמן ניכר (30 - 40 - 50 דקות). כמו כן, הרבה פעמים אין מקום לשבת באוטובוס.
אין צורך לדאוג מנושא הכרטיסים לאוטובוס, שכן אפשר פשוט לשלם עם כרטיס האשראי ישירות באוטובוס עצמו. עלות נסיעה בודדת היא אירו אחד.
מחירי המוניות בעיר הם בינוניים-גבוהים.
הכנה לטיול, וחומרי עזר
אני נוהג לטוס לטיולים מבלי להתכונן יותר מדי מראש. בטח ובטח כאשר מדובר בטיול קצר למספר ימים.
לא הגענו מוכנים מספיק לרומא. הזמנו כרטיסים מראש, אך לא שום דבר מעבר לכך. בדיעבד זו היתה טעות. אם אתם מעוניינים לספוג מעט ידע והיסטוריה במהלכו כדאי להתכונן מעט לטיול.
הזמנת כרטיסים מראש ברומא
האם חייבים להזמין כרטיסים מראש? כנראה שלא, לפחות לא בתקופת החורף.
האם מומלץ להזמין כרטיסים מראש? כן, מאוד.
אפשר להזמין כרטיסים לאתרים כגון הקולוסיאום גם באופן מיידי (פיזית), באתר עצמו. הדבר ידרוש מכם לחכות בתור נוסף בנוסף לתור הכניסה לאתר. התורים באתר ארוכים. לדעתי, אין טעם להעיק על הביקור בעוד המתנה ארוכה על הרגליים, בתור נוסף. אם אתם כן הולכים לקנות כרטיסים פיזית, מומלץ מאוד לעשות זאת מוקדם בבוקר.
כמו כן, לכל אתר ישנם מספר כרטיסים אפשריים. חלקם נגמרים זמן רב מראש. לכן (אם אכפת לכם מזה), כדאי להתעניין ולהזמין מראש.
כרטיסים לקולוסיאום
ישנו מגוון רחב של כרטיסים לקולוסיאום ולאתרים הסובבים. לדוגמה, ישנו כרטיס שמאפשר להיכנס למערכת הקומות התת-קרקעית של הקולוסיאום.
אנחנו בחרנו בכרטיס ה"רגיל" (24h – COLOSSEUM, ROMAN FORUM, PALATINE), שאפשר לנו להיכנס הן לקולוסיאום והן לפורום הרומאי במהלך 24 שעות. שימו לב לכך - אם אתם מבקרים את הקולוסיאום בבוקר, תוכלו לבקר את הפורום בערב אותו היום. אם אתם מבקרים את הקולוסיאום בערב, תוכלו לבקר את הפורום בבוקר לפני או בבוקר שאחרי.
נכון לתחילת 2025, מחיר כרטיס בסיסי הוא 18 אירו לאדם.
השעה הנקובה לביקור בקולוסיאום היא כן חשובה, ויש להגיע לביקור בזמן סמוך אליה (לפני או אחרי).
למי שרוצה לספוג את ההיסטוריה היטב, אני ממליץ להתכונן לביקור מראש ולקרוא מעט על האתרים השונים, או לקחת סיור מודרך (כמו כן, ראו את החלק על היישומון של ריק סטיבס).
קישור לאתר הזמנת הכרטיסים הרשמי, כאן.
כרטיסים לוותיקן
עבור כניסה לבזיליקת פטרוס, אין צורך בכרטיס.
עבור כניסה לאזורים נוספים, כגון הקפלה הסיסטינית (Sistine Chapel) או החדרים של רפאל (Stanze di Raffaello), יש לקנות כרטיס למוזיאון הוותיקן (Musei Vaticani).
בדומה למה שנאמר על הקולוסיאום והפורום, עבור מי שמעוניין לספוג הרבה, כדאי להתכונן מראש או לקחת סיור מודרך.
קישור לאתר הזמנת הכרטיסים הרשמי של הותיקן, כאן.
יישומון השמע של ריק סטיבס - Rick Steves Audio Europe™ Travel App

זהו יישומון חינמי, הכולל ספריה רחבה מאוד של סיורים מודרכים עצמיים (self-guided audio tour). את הספריה ערך מדריך הטיולים האמריקני הנודע Rick Steves.
אפשר בעצם להגיע לנקודת עניין כלשהי, על פי המפורט בקובץ השמע של הסיור. משם הולכים במסלול על פי המתואר, וישנם הסברים על נקודות עניין במהלכו.
מגוון הסיורים כולל את הסיורים הבאים:
הגטו היהודי של רומא.
לב העיר רומא.
הפנתיאון.
מוזיאון הוותיקן, בזיליקת פטרוס.
הקולוסיאום, הפורום הרומאי.
ועוד.
יישומון השמע הזה מאפשר לנו בעצם להנות מסיור מודרך בחלקים משמעותיים - כגון הקולוסיאום, מוזיאון הוותיקן, ועוד - מבלי להזדקק למדריך בתשלום נוסף, לפי לוח הזמנים שנוח לנו.
לדעתי כדאי להתחיל להקשיב לסיור על כל אתר עוד לפני הביקור בו, ואז להמשיך במהלך הביקור עצמו.
לדעתי - מומלץ מאוד. משדרג את הביקור בעיר.
קישור לאתר האינטרנט של היישומון, כולל קישור לקבצי השמע עצמם, כאן.
קישור לעמוד היישומון בחנות של גוגל, כאן.
הטיול שלנו ברומא
טיסה ונחיתה
טסנו בטיסת וויז אייר (Wizz Air) נוחה, שיצאה ב־11:30 ונחתה בסביבות 14:00 בשעון איטליה.
משדה התעופה לקחנו את הרכבת המהירה לתחנת Termini במרכז רומא. עלות כל כרטיס היתה 14 אירו, כלומר, 28 אירו לזוג.
מתחנת הרכבת הלכנו ברגל למלון, ובדרך עצרנו לאכול ארוחת צהריים במסעדה בסגנון מקומי-מסורתי.
היום הראשון - סיור כללי במרכז העיר
התחלנו ללכת למרכז העיר, ובדרך הגענו לכיכר קווירינאלה (Piazza del Quirinale). בכיכר ישנו האובליסק (מצבת מחט) הקווירנאלי, והארמון הנשיאותי של הרפובליקה של איטליה. האובליסק "הובא" לרומא ממצרים, והוא אחד מני אובליסקים מצריים רבים שישנם ברומא. בשער הכניסה (ה"פורטל") לארמון ניתן לראות שני שומרים נשיאותיים.

המשכנו ללכת עד למזרקת טרווי (Fontana di Trevi), אחד האתרים הידועים והמרכזיים בעיר. עומס המבקרים במקום (יום שישי, סביבות שבע בערב) היה בלתי נסבל. אי אפשר היה להנות מהמזרקה ומהאזור.
המשכנו ללכת במרכז העיר, והגענו לגלריה "אלברטו סורדי" (Galleria Alberto Sordi). הגלריה (מרכז קניות, למעשה) יפה ומפוארת, ובה מספר חנויות איכותיות יחסית - כגון מנגו, UNIQLO, וסניף של חנות הצעצועים הלונדונית הידועה, Hamley's.
הגענו לפנתיאון של רומא בשעות הערב המאוחרות וסיימנו את המסלול ליום זה.
אחרי אוכל ושתיה, בדרך חזרה, בשעות הלילה, עברנו שוב דרך מזרקת טרווי. עומס המבקרים בה פחת בהרבה, אך עדיין היה משמעותי למדי. בימי סוף השבוע, כנראה שכדאי להגיע אליה או מוקדם במיוחד, או מאוחר במיוחד.

היום השני - המדרגות הספרדיות, סיור רגלי ייחודי
ביום השני המשכנו להסתובב במרכז העיר בשעות הבוקר, בין שלל נקודות העניין בעיר. כאמור, יש אינספור כאלו - ולכן בחרנו מסלול כלשהו ונהננו ממה שהיה בו.
התחלנו במסלול שהוביל אותנו למדרגות הספרדיות וכיכר ספרד (Piazza di Spagna).
במעלה המדרגות ישנו אובליסק סלוסטיאנו (Obelisco Sallustiano), שהוא חצי־שקרי, שכן הוא הובא לרומא "נקי" ממצרים, ונחרטו עליו כתבים הירוגליפים ברומא עצמה. למרגלות המדרגות, "מזרקת הספינה" (Fontana della Barcaccia) - שלצערנו היתה בשיפוצים.
במהלך הביקור ברומא שמנו לב שחלק גדול מאוד מנקודות העניין נמצאות בתהליך של שיפוץ.
המשכנו הלאה והגענו לפיאצה דל פופולו (Piazza del Popolo), כיכר מרכזית ביותר בעיר, ומה שהיה בעבר שער הכניסה הצפוני לעיר. במרכזה - (תנו ניחוש…) - אובליסק ומזרקה. האובליסק נבנה בתקופת סטי הראשון, בסביבות שנת 1200 לפנה"ס (!!!), והובא לרומא בשנת 10 לפנה"ס. מאז עבר עוד עלילות - כדאי לקרוא על הנושא.
בכיכר עוד מספר אתרים חשובים, ואני ממליץ לחפש עליה חומרים ולקרוא.

אכלנו ארוחת צהריים ונסענו לנקודת ההתחלה של לסיור הרגלי אליו נרשמנו.
הסיור התחיל בכיכר Campo de' Fiori ("שדה הפרחים"). במרכז הכיכר פסל של ג'יורדנו ברונו (Giordano Bruno), שהיה איש רוח ומדע. ברונו - מעיין קופרניקוס איטלקי - תמך במודל ההליוצנטרי, סתר את תפיסת העולם של הכנסיה, ולכן הוצא על ידה להורג. תאריך ההוצאה להורג היה ה־17 בפברואר, יום אחרי התאריך בו לקחנו את הסיור. ביקרנו בכיכר שוב ביום זה, בהמלצת המדריך, וביום זה פסלו של ברונו היה מעוטר בפרחים.

הסיור שלקחנו היה סיור בשם "Hidden Gems of Rome", והועבר על ידי מדריך בשם ג'ואי. הסיור היה מרתק, והוא מומלץ במיוחד. כרגיל, בסוף הסיור, יש להשאיר תשר (ראוי) למדריך.
במהלך הסיור עברנו דרך הגטו היהודי, והגענו לשכונת טרסטוורה (Trastevere).
נקודה מעניינת במיוחד בסיור היתה הביקור בבזיליקת "סנטה צ'צ'יליה" (ססיליה הקדושה) בטרסטוורה (Basilica di Santa Cecilia in Trastevere). צ'צ'יליה הטיפה לנצרות, והיא ממבשרות הנצרות ברומא. כדאי לקרוא על הנושא. מתחת לבזיליקה ישנו מתחם תת קרקעי, קריפט (Crypt), מעניין במיוחד, בו ישנה גם כנסיה. הביקור מומלץ.

היום השלישי - הקולוסיאום והאזור
ביום השלישי הלכנו לבקר בקולוסיאום ובקריה ההיסטורית שלידו, פורום רומאנום, גבעת הפלאטין, וכן הלאה. הביקור היה ארוך וכלל אינספור דברים שראינו, ולכן אני פשוט אדלג על כל זה.
את היום התחלנו מכיכר ונציה (Piazza Venezia) באזור השעה עשר בבוקר. את הביקור בקולוסיאום סיימנו בסביבות השעה שלוש וחצי אחר הצהריים.
את הביקור לקולוסיאום קבענו לשעה 14:00, ובדיעבד, הזמן שהיה לנו לפני הקולוסיאום לא הספיק. הסיור בפורום רומאנום ובגבעת הפלאטין יכול לארוך זמן רב מאוד (אם רוצים). כדאי לקחת בחשבון אם רוצים להתעמק יותר באתרים ובנקודות העניין.
אציין רק שמבחינתי, הקולוסיאום היה האתר הפחות מעניין מבין האתרים. אזור הפורום היה מעניין יותר.
אם יש שאלות או המלצות לגבי נושא זה - אשמח אם תשאירו הודעות במערכת ההודעות בתחתית הרשומה.

היום הרביעי - קריית הוותיקן, מוזיאון הוותיקן
לקריית הותיקן החלטנו ללכת ברגל, החלטה שבדיעבד התבררה כמוצלחת מאוד, שכן בדרך עברנו דרך גני וילה בורגזה (Villa Borghese). במרכז הגנים נמצאת הגלריה בורגזה (Galleria Borghese). בגלריה (וילה) ישנה אוסף מרשים של פסלים, חלקם הגדול של האמן הנודע קאראווג'יו. בוילה לא ביקרנו. בפאתי הגנים נמצא "מקדש אסקולפיוס" (Temple of Aesculapius), אתר שנבנה בסוף המאה ה־18. האתר יפיפה, ובו אווירה רגועה ונעימה.

הגענו ברגל לשכונת פראטי (Prati) שהיא השכונה הסמוכה לקריית הותיקן. מדובר על שכונה נחמדה מאוד, והאווירה בה היתה שונה למדי מאווירה במרכז רומא. האווירה הייתה פחות תיירותית, לפחות באזורים שלא היו צמודים לוותיקן.
את הסיור בוותיקן התחלנו בבזיליקת פטרוס הקדוש (Basilica Papale di San Pietro in Vaticano), אליה הכניסה היא חופשית ("בחינם").
לאחר מכן הגענו למוזיאון הוותיקן, אליו הזמנו כרטיסים לשעה שלוש אחר הצהריים. את הביקור סיימנו בסביבות השעה חמש וחצי - שש בערב. גם כאן, היינו יכולים להיות זמן רב יותר, אך היינו כבר מותשים.
במוזיאון מוצגות יצירות אמנות מהראשונות במעלה, והוא מרשים באופן קיצוני. גולת הכותרת הם החדרים של רפאל והקפלה הסיסטינית.
היה זה היום האחרון שלנו בטיול.

סיימנו אותו בסיור באזור הגטו היהודי לשעבר, ו"קינחנו" בביקור בבר קוקטיילים. לאחר מכן החלטנו לעבור שוב במזרקת טרווי, והפעם - סוף סוף היה אפשר להנות מהביקור בה. מספר המבקרים במקום היה סביר, והיה אפשר לשבת מולה ולהנות מהמחזה המרהיב.
מסעדות, ברים
סביר להניח שיש אינספור מקורות מידע על מסעדות מוצלחות ברומא, וסביר להניח שכל אחד מכם קיבל מחברים רשימת מסעדות הכי־הכי־טובות שיש. ברומא יש אינסוף מסעדות, וכנראה שרובן די טובות (גם אם לא הכי טובות שיש).
על כן, אסקור את הנושא בקצרה בלבד. אני לא מתיימר לומר שהמסעדות ברשימה פה הן הכי טובות, אלא רק היו נחמדות עבורנו.
Negresco Ristorante Pizzeria
מסעדה מסורתית עם אווירה יותר "מודרנית". אוכל מוצלח, שירות טוב, מוגש בצורה מאוד יפה. המסעדה עמוסה באורחים.
קישור לעמוד המקום ב־Trip Advisor.
Mr. 100 Tiramisù
מסעדת טירמיסו ובר יין. ישנם "100 טעמים שונים של טירמיסו" (כביכול). מוצלח, אבל מעט Overrated. ישבנו במקום, אך לדעתי ייתכן שעדיף לקחת את הטירמיסו ("טייק אווי") ולאכול במקום אחר.
הטירמיסו עצמו "אותנטי", טעים, אם כי אני חושב שלאו דווקא שיהיה עשיר מספיק לטעם של הרבה ישראלים.
קישור לעמוד המקום ב־ Trip Advisor.
Gelateria La Romana
רשת גלידריות בעיר. אנחנו אכלנו בסניף במרכז העיר. גלידה מדהימה.

Ristorante Pinseria Da Massi
נמצאת בשכונת טרסטוורה (Trastevere). מסעדה בסגנון מסורתי, עם אווירה מסורתית ונעימה מאוד. מחירים נוחים מאוד, ואוכל באיכות טובה.

Fichetto cocktail bar
בר קוקטיילים סופר נחמד ומגניב. קוקטיילים מושקעים וטעימים, במחירים מצחיקים ביחס למחירים בישראל.
קישור לעמוד האינסטגרם של המקום.

סיכום
רומא עיר מדהימה. היא מלאה באתרים היסטוריים. היא מלאה באתרי בילוי. היא מציעה הכל מהכל.
אם מדובר בביקור קצר, ורוצים "להספיק" לראות הרבה דברים - כדאי להיערך לטיול מראש.
איטליה היא יעד התיירות הכמעט מושלם. הייתי בה מספר רב יחסית של פעמים, במספר אזורים שונים. יתכן שרומא הייתה היעד המוצלח ביותר, גם אל מול שאר הערים שהיו מוצלחות מאוד גם הן.

אם יש שאלות, הערות, או המלצות - אנא כתבו במערכת התגובות למטה.
חופשה נעימה.